Det går nästan alltid att hitta sätt att spara pengar. Alla borde ha ett sparkonto där man lägger in lite grann varje månad. En dag kommer pengarna att komma väl till hands. 

Vi har alla fasta kostnader som vi inte kommer undan: amortering, studielån, hyra, el, värme och försäkringar. Det flesta av oss vill även kunna surfa på nätet, ha en bra telefon och behöver kanske en bil för att ta sig till och från jobbet. Dessa saker kan man räkna som fasta kostnader, saker som måste få kosta det de kostar varje månad.

Har man många smålån och skulder kan man försöka att packa ihop dem till ett större lån med bättre ränta. Det finns ett flertal företag som kan göra förfrågningar hos banken åt dig.

Se över utgifterna

Lista ut vart dina pengar går för att se vilka utgifter du kan dra ned på. Spara alla kvitton under en månad och se vad du spenderar dina pengar. Här kan man snabbt få en fingervisning vad man kan dra ned på och vart dina pengar hamnar.

Går det mycket pengar på att äta lunch ute? Det är mycket smartare (och billigare) att ta med sig matlåda till jobbet. Blir det alltid några öl eller en pizza under helgen? Försök att hitta billigare substitut eller sluta helt och hållet, då får du även bättre hälsa på köpet! Om du har möjlighet kan du sälja bilen och köpa ett busskort istället. Att åka kollektivtrafik är ett säkert sätt att spara: du slipper försäkringar, reparationer, bensinpriserna och annat. Det går att spara uppemot 30 000 kronor om året bara på att leva utan bil.

Spara på rätt plats

En annan viktig del när man sparar pengar är att göra det på rätt plats. Ett sparkonto hos många storbanker ger en sparränta på ynka 0,15 % och då måste man teckna ett speciellt konto. Ditt vanliga sparkonto som kommer automatiskt när du blir kund hos banken har ofta en sparränta på 0%.

För att generera gratis extrainkomst borde du ta 10 % av lönen varje månad och sätta över på ett separat konto med bättre ränta. Nuförtiden dyker det upp många nischbanker som ger betydligt högre sparräntor, allt från 5-10 %. Sätter du in 50 000 kronor på ett sådant konto så har du tjänat in 3000 kronor när året är slut.

Bästa Sparräntan är en sajt som jämför och presenterar de bästa nischbankerna och vilka sparräntor som de erbjuder för tillfället. Där kan du kika in och lära dig mer om hur du kan ta hjälp av sparräntorna för att få pengarna att växa.

Våga snåla

Det är viktigt att unna sig saker då och då, men lika viktigt är det att vara lite snål ibland. Har man pengar kan det vara svårt att stå emot frestelsen att köpa något man verkligen vill ha. Men vänta i en vecka om det är ett kostsamt inköp. Vill du fortfarande ha den där prylen lika mycket? Då kanske det är värt priset. Annars, ta ut summan som saken var värd och lägg i en burk eller för över på sparkontot. Det är rogivande att se sitt sparkonto växa, och även betryggande eftersom det finns pengar att ta av om något skulle gå sönder.

Försök att inte impulshandla. Fundera alltid en extra gång innan du köper någonting. När du är på mataffären ska du endast handla det som står på listan, allting utöver får vänta till en annan dag. Vi säger inte att man behöver vända på varenda krona, varje dag, men det kan vara en bra övning i självdisciplin och ett sätt att ta kontroll över sitt köpbegär och shoppingglädje.