Det är inte lätt att hålla reda på alla slantar varje månad. Helt plötsligt står man utan pengar och det är en vecka kvar till löning. Och man frågar sig hur detta kunde hända, igen? 

Tack vare att vi förlitar oss alltmer på kreditkort så har vi sällan en bra översikt över hur mycket pengar som finns kvar. Det är bara en siffra på ett bankkvitto eller i vår telefon: det är svårt för oss att förstå hur mycket detta är värt och hur man ska fördela pengarna för att det ska räcka. Det är bara ett av skälen varför man alltid ska ha en budget.

På smartbudget.se kan du registrera och använda deras verktyg för att skapa en budget som är skräddarsydd för dig och dina behov. Alternativt kan du göra en liten ”Lyxfällanvariant” och skriva upp det hemma, använd kanske pengar från ett brädspel för att representera vad du betalar varje månad och vart pengarna vanligtvis går.

För att göra budgeten själv behöver du ta fram alla finansiera utgifter du kan få tag på, kolla igenom gamla räkningar och skaffa utdrag från dina bankkonton. Dela upp alla utgifter i rörliga och fasta. Vad måste du betala varje månad? Här räknar hyror, el, skulder och lån, sophämtning, varmvatten. Räkna bara med de utgifter som du själv inte kan styra över men behöver för att leva.

Därefter kommer de rörliga utgifterna, som oftast är betydligt fler. Här ingår även internet, telefon, bensin, mat, underhållning, shopping och så vidare. Det är oftast de rörliga utgifterna som du kan justera för att få en bättre budget.

Du kanske kan skaffa lite lägre internethastighet och på så vis spara en hundralapp eller två i månaden? Se över om din telefontjänst går att göra billigare. Fråga dig själv om du köper för mycket mat och om du kan planera inköpen bättre för att komma undan billigare.

En öm punkt för många som försöker skapa en budget, är exempelvis att de gillar att spela poker eller casinospel. Ett spel som kan kosta väldigt mycket om man inte är försiktig. Men tack vare att spelsajter är ansvarsfulla och tar hand om sina kunder, kan du sätta gränser på ditt spelkonto: du kan ställa in hur ofta du får spela samt hur mycket pengar. På så vis kan du kontrollera denna rörliga kostnad och i princip göra den till en fastkostnad, om du vill.

I början kommer det kännas svårt och säkert tråkigt att behöva följa så strikta regler. men allteftersom du följer budgeten kommer du komma in i ett nytt köpbeteende som faller inom ramarna med vad du har råd med. Du kommer att se hur lätt det blir att spara och det kommer att finnas pengar kvar på kontot under hela månaden.