shutterstock_216759805

Att starta eget är ett stort steg för de flesta, det kommer att innebära en hel del förändring i ens vardag och man kommer behöva lära sig både ett och annat nytt.

Den bästa företagsformen är ofta enskild firma, det är inte så dyrt och kan vara relativt simpelt. Undantaget är dock ekonomin, som enskild näringsidkare är den privatekonomin densamma som företagsekonomin.

Detta har en rad olika implikationer, till att börja med så kommer man ju själv behöva betala företagets skulder om inte pengarna man har i företaget räcker till.

Men det betyder även att man tekniskt sett inte har någon lön, istället tar man ut den vinst som företaget har. Denna vinst läggs då på sin egen inkomst och kommer att beskattas, oavsett om man inte tar ut vinsten i slutet på året. Denna inkomst ska deklareras i bilaga till självdeklarationen. Dock så finns det inga krav på revisor i en enskild firma.

Till skillnad från andra former man kan ha på sitt företag så behöver man faktiskt inte registrera en enskild firma för att kunna arbeta som enskild näringsidkare. Detta beror på att en enskild firma tekniskt sett inte är en företagsform utan bara ett sätt att skydda namnet på verksamheten man driver. Så länge man är registrerad för F-skatt och moms så behövs ingen vidare registrering för företaget.