Effektiv ränta är ett väldigt bra verktyg om det är så att man vill vet hur mycket ett lån verkligen kostar. Det är därmed också ett väldigt bra verktyg om det är så att man vill jämföra olika typer av lån med varandra. Den effektiva räntan är kort sammanfattat den räntesats man får om det är så att man slår ihop räntan med de fasta avgifterna som tillkommer och då räknar ut hur stor kostnaden blir i förhållande till den summa man lånar. Den effektiva räntan är alltså utmärkt om man vill få sig en koll på hur dyra lån faktiskt är. Så hur står sig då olika typer av lån sig mot varandra?

Bolån som förmodligen är Sveriges absolut vanligaste typ av lån ärr också ett av de billigaste lånen. Den effektiva räntan ligger idag på under 2,5% på ett lån hos någon av storbankerna. Sen så är just bolån ett av de lån där man kan förhandla mest så de priser som finns listade hos bankerna kan till och med vara högre än det verkliga priset. Anledningen till den låga räntan är att du har bostaden som försäkring och skulle du inte klara av att betala lånet så kan banken helt enkelt tvinga dig att sälja bostaden. Banken tar alltså inte en allt för stor risk.

Om vi istället kollar på kreditkort som också är väldigt vanligt hos många så ligger dem såklart betydligt högre i ränta men de har också en väldigt stor variation. Allt ifrån 10% upp till 25% går att hitta. Och det beror på hur stor kreditgräns du har och vilka villkor du får samt vad som ska gälla för betalning. Den högre räntan i förhållande till bolån är att du inte har någon försäkring och kortutgivaren tar alltså en rätt stor risk.

Sist men inte minst tänkte jag nämna minilån. Denna typ av lån har fått väldigt mycket kritik då de är väldigt många som har dragit på sig skulder de inte klarar av att ta sig ur. Minilån är väldigt dyra och det är inte alls ovanligt att den effektiva räntan övergår flera hundra procent. Och med tidigare lån så inser vi att detta är extremt dyrt och något som man bör hålla sig borta ifrån så gott man bara kan. Anledningen till priset är många och vill du veta mer kan du läsa om det på exempelvis pengarklok.se.

Så använd absolut den effektiva räntan om det är så att du vill få dig en uppfattning om hur dyrt ett lån eller kredit verkligen är eller om det är så att du ska jämföra olika bolag mot varandra. Det kommer du absolut att tjäna på i längden