Nu är det deklarationstider och många hoppas på att få tillbaka några slantar som man kan spara till något sommarnöje eller kanske en lite dyrare pryl som man önskar sig. Men det kan vara lite vanskligt att deklarera, så vi har några tips. 

Sätt dig ned i tid!

Äger man hus, båt eller behöver bilersättning? Kanske har du varit sjukskriven en längre period eller har något i familjen gått bort som du ska ärva? Allt detta gör deklarationen lite svårare. Då handlar det inte bara om att klicka på godkänn och skicka in. Du måste själv fylla i deklarationen korrekt och detta kan ta tid. Bara att hitta alla nödvändiga papper hemma kan ta en hel dag!

Så tänk på att ge dig själv tillräckligt med tid för att fylla i deklarationspappren. Är man sen med att lämna in deklarationen får man böter, och det är ju inte det man är ute efter när man deklarerar.

Ta hjälp från nätet

Skatteverkets hemsida försöker göra deklareringen så lättförklarad som möjligt. Hos dem kan man se videos och följa steg-för-steg-instruktionen om hur man fyller i blanketterna rätt.

Det finns även skatteinriktade bloggar såsom skattmasen.nu där du kan läsa nyheter och tips kring deklarering och skatter i allmänhet. Det är en opartisk och opolitisk sida så du behöver inte vada genom artiklar om skattepolitik. istället kan du få nyttig information om skatteverket, lite information kring aktier och senaste nytt inom svenska skattevärlden.

Det går också bra att besöka forum om man har en väldig specifik fråga, men tänk på att vara källkritisk. Bara för att en person svarar på frågan, betyder inte automatiskt att de har rätt.

Du som har egen firma

Har man egen firma kan deklarationen kännas väldigt tungt och besvärligt. Har måste du ta med din inkomstdeklaration, ha gjort ett bokslut för året samt ha en momsredovisning.

Vår rekommendation är att antingen ta en kurs på nätet, eller lokalt om det finns, för att lära dig att göra det rätt från första början. Eller så letar du dig ut på nätet igen och söker efter svar hos Skatteverket eller Driva-eget.se som är en hjälpsam sida för ensam näringsidkare.