Aktier

Många människor är nyfikna och intresserade på ett potentiellt aktiesparande. En del har hört historier om daytraders som dagligen köper och säljer stora partier av aktier och som gjort detta till sitt leverne. En stor del av dom som hört dessa historier har själv drömmar och ambitioner om att göra liknande karriärer, men har samtidigt svårt att se riskerna samt den helhet som behövs för att lyckas.

Aktiesparande är långt ifrån någon dans på rosor och kräver att man är väl medveten om vad man håller på med, alternativt bara har en väldig tur, något som man ej kan sätta något större värde på i längden.

Det gäller att ordentligt grotta ner sig i vad aktiesparande handlar om och på så sätt stålsätta sig om man verkligen har ambitionen att verkligen satsa på det helhjärtat.

Mitt tips till dig som är sugen på att börja placera dina pengar i aktier är därför att antingen börja i relativt liten skala, eller att vänta helt och hållet med dina investeringar tills dess att du känner dig säkrare inom det riskfyllda sparande som aktieinvesteringar faktiskt kan innebära. Ett annat tips är även att göra dina initiala inköp inom segment där upp- och nergångarna sker betydligt mera långsamt. Genom detta behöver inte en förlust leda till att du tappar stora delar av ditt investerade kapital, utan enbart en mindre procentuell del, något som är betydligt enklare att hämta sig ifrån, än en total krasch.

När väl stunden är inne för att på stapplande ben skapa din allra första aktieportfölj är en annan rekommendation att sprida riskerna. Det gör du genom att köpa aktier ur flera olika segment och på flera olika marknader. Med olika marknader menar vi att du bör handla aktier ur olika börser på global skala, eftersom individuella länders ekonomi och dess angränsande länders ekonomier helt klart spelar en stor roll för aktiekurser i allmänhet, och därför är det sunt att inte samla alla ägg i en och samma korg.