moped

Det gäller att planera rent ekonomiskt här i livet och en av de saker som vi vet kommer att kosta pengar är när man ska ta körkortet. Att spara till körkortet kan vara en smart grej då man numera inte bara tar bilkörkort utan även körkort för moped.

Här kommer vi att förklara vilka körkort som gäller för moped och vad du bör tänka på för att ta detta körkort. Det finns som sagt olika fordonskurser man kan gå för att utbilda sig för att kunna genomföra och klara av kunskapsprovet och teoriprovet för att få körkortet eller förarbeviset.

Mopedkort

Det finns två olika typer av mopedklasser där det ena kräver ett förarbevis och det andra kräver AM-körkort. Gemensamt är att du måste fyllt 15 år, för att få framföra ett fordon ur någon av klasserna. De som fyllt 15 före 2009 behöver inget förarbevis för att köra mopeder i klass II.

Moped klass I kallas också ibland för EU moppe och innebär att mopeden är konstruerad för en hastighet av högst 45 kilometer i timmen. Mopeden behöver ha registreringsskylt och har registreringsplikt. Du får också köra EPA-traktor, (A-traktor), på samma behörighet och mopeder i klass II.

För att få köra en moped i klass II behövs ett förarbevis. Hit klassas fordon som har en max hastighet på 25 kilometer i timmen med högsta motoreffekt på max 1 kW. Hit hör också typ godkända mopeder enligt de äldre bestämmelserna, som har typintyg före den 17:e juni 2003 och kallas för 30 moppe.

För att ta mopedkort, behöver du:

  • Göra ett syntest som ska bifogas ansökan.
  • Ansöka om ett körkortstillstånd på körkortsportalen.se.
  • Gå en utbildning, teorikurs, hos en behörig utbildare, vilket vanligtvis innebär körskola, men det kan finnas variation.
  • Ta körlektioner hos godkänd utbildare. Privata övningskörning är inte tillåten.
  • Fylla 15 år.
  • Göra ett godkänt kunskapsprov/teoriprov.