Att ha någonstans att bo kommer alltid vara viktigt, det är en marknad som kan gå upp och ned men är nödvändig. Det betyder att det är tillräckligt stabil för att du ska kunna satsa och förhoppningsvis tjäna pengar här. Och du kan tjäna pengar på olika sätt.

Äga fastigheter

Du kan starta ett eget företag och köpa en fastighet som du hyr ut till privatpersoner eller företag. Hyresrätt är ett sätt att få en bra vinst varje år efter driftkostnader och kostnader för lånet. Du behöver lägga in handpenningen själv och den ska gärna vara högre än minimum för privatpersoner. Räkna med att lägga in 30 % av dina egna pengar och låna till resten.

Hyra ut rum i hemmet

Om du har ett ledigt rum eller kan hyra ut attefallshuset på tomten, får du tjäna 40 000 kronor skattefritt i hyra varje år. Lättast är att ta en kallhyra för en attefallare där hyresgästen betalar för el och vattenförbrukning. Det är svårare att avgöra el och vatten i huset så där kan du istället höja hyran och räkna in all kostnader.

Renovera och sälja

Om du har kunskaperna och orken kan du köpa renoveringsobjekt i bra lägen och renovera för försäljning. Som privatperson får du göra avdrag på grundförbättringar, underhåll och reparationer inom vissa tidsramar. Du kan alltså få tillbaka en del av utläggen på skatten samtidigt som du tjänar pengar på försäljningen!