http://privatekonomi-guiden.se Guiden till en bra privatekonomi Fri, 12 Feb 2021 12:05:18 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Håll koll på vad du tjänar och dina omkostnader http://privatekonomi-guiden.se/hall-koll-pa-vad-du-tjanar-och-dina-omkostnader/ Fri, 12 Feb 2021 12:05:18 +0000 http://privatekonomi-guiden.se/?p=229

Det är viktigt som löntagare att hålla koll på vad man tjänar och vilka omkostnader man har. Varje månad så får du en viss summa efter skatt från det företag du är anställd hos som du ska betala din hyra, försäkring, el med mera. Varje månad så har du vissa utgifter som ska betalas och din lön måste räcka till detta.

Det får gärna bli över pengar så du kan spara och sätta av lite pengar för kommande tider. För att hålla koll på hur din lön ser ut så kan du räkna ut din bruttolön på nätet. Du får då bra koll på hur mycket pengar som går till arbetsgivaravgifter och skatter. Det är ju din nettolön som du får insatt på ditt lönekonto och som står till ditt förfogande. Ditt lönebesked brukar innehålla hur mycket skatt som betalats per månad.

Att kunna spara 10 procent av lönen är något som brukar rekommenderas. Det är alltid en fördel att ha ett sparat kapital på ett konto utifall något händer. Det kanske blir så att du är tvungen att köpa en ny tvättmaskin eller liknande och har du då sparat pengar så finns det pengar som kan täcka dessa kostnader. Se även till att försöka spara för framtiden. Oavsett ålder så är det bra att tänka långsiktigt. Spara i fonder eller aktier kan ge dig bra avkastning längre fram om det du sparar i går bra. Det är alltid en chanstagning med fonder och aktier.

]]> Ett effektivt hemmakontor http://privatekonomi-guiden.se/ett-effektivt-hemmakontor/ Thu, 11 Feb 2021 10:37:44 +0000 http://privatekonomi-guiden.se/?p=224

Det är många som tvingats arbeta hemifrån på grund av COVID-19 pandemin. Många har uppskattat detta och har inga planer på att återvända till kontoret. Andra vill inget hellre än att återvända. Många saknar sina kollegor, andra saknar kontorets bekvämligheter och vill slippa sitta i soffan och arbeta. Har du ett effektivt hemmakontor slipper du jobba från soffan.

Möbler och förvaring

Det första du behöver göra för att organisera ett effektivt hemmakontor är att hitta rätt plats i din bostad. En tom klädkammare eller ett hörn kan bli ett bra kontor. Du bör se till att du har bra belysning, en bekväm kontorsstol och praktisk förvaring så du kan jobba effektivt i ditt kontor.

Kontorsmaskiner

Du behöver förstås en dator. Är du anställd kanske din arbetsgivare kan ordna en åt dig. Du kommer också att behöva skrivare, kopiator, skanner och kanske en fax. Köp en bra kombinationsmaskin så slipper du köpa flera olika apparater. En telefon med ett separat jobbnummer som du kan stänga av när arbetsdagen är slut är också bra. Att hålla isär arbete och fritid är viktigt när man jobbar hemifrån.

Förbrukningsmaterial

Liksom på ditt vanliga kontor behöver du förbrukningsmaterial som papper och annat i ditt hemmakontor, hitta det du behöver online.

]]> Spara eller låna till renoveringen http://privatekonomi-guiden.se/spara-eller-lana-till-renoveringen/ Mon, 02 Nov 2020 13:25:20 +0000 http://privatekonomi-guiden.se/?p=218

Om ni bor i hus eller bostadsrätt så kanske det är så att ni skulle vilja renovera men inte riktigt har råd till detta just nu. Hur ska ni göra? Spara eller låna till renoveringen? Ja, det är frågan? Om ni har tid att vänta så är det ju helt klart en stor fördel att kunna spara ihop till i alla fall en del av den kostnad det blir med en renovering. Samtidigt så kan det bli en ganska hög kostnad så ni måste låna för att ha råd med att renovera.

Fundera på hur pass mycket som ni kan avvara och vad ni har på sparkontot. Försök också räkna på hur mycket som en renovering skulle kosta. Kanske ni kan komma billigare undan genom att kolla upp priser hos leverantörer för att få ner priserna på material och annat. Det kan mycket väl vara så att det finns olika kampanjer där ni kan köpa exempelvis kakel till mer fördelaktiga priser som gör att er renovering kan bli mindre kostsam. Det är alltid en fördel att försöka kunna hålla ner kostnaderna på sin renovering.

Man kanske inte vill tumma på slutresultatet och den kvalité man vill ha på material. Då är det en stor fördel att se om det är kampanjpriser på material som kan köpas i förväg. Om det är en köks- eller badrumsinredning så får ni beräkna på hur mycket material som kommer att behövas om det är fråga om kakel och klinker. Har ni vetskapen om hur mycket som kommer att gå åt så kan ni innan renoveringen börja köpa till mycket bättre priser och om ekonomin tillåter. Kolla också upp med er bank om det går att höja hus- eller lägenhetslånet för er renovering.

]]> Att tänka på vid köp av bostadsrätt http://privatekonomi-guiden.se/att-tanka-pa-vid-kop-av-bostadsratt/ Thu, 11 Jun 2020 09:18:44 +0000 http://privatekonomi-guiden.se/?p=211 Vid köp av bostadsrätt

De flesta gångerna så är det inga problem när man köper sin bostadsrätt utan allt fungerar exakt som det ska. Men det kan finnas tillfällen då det inte riktigt blir som man tänkt sig. Det gäller att man har bra koll på hur det fungerar och så att man inte blir lurad på något sätt vid en bostadsaffär.

Få hjälp vid problem

Vid köp av bostad så kan mäklarna hjälpa dig till en viss del. Men det kan även uppstå saker som man inte har full koll på. Fel i bostadsrätten som man upptäcker i efterhand är en av de vanligaste problemen som kan uppstå. Om man inte själv kan lösa detta så kan det vara bra att få hjälp vid problem med eventuella dolda fel som upptäckts och som säljaren inte vill ta något ansvar för. Som privatperson så kan det vara besvärligt att hävda sin rätt och det kan finnas anledning att få hjälp av bostadsjurister med detta.

Fel som upptäckts i bostaden

Om det är fel som upptäckts i bostaden så ska detta meddelas till den som sålt bostaden, inte till mäklaren. Försök inte lösa något på egen hand om det är stora fel som upptäcks i bostaden. Upp till två år efter ni köpt er bostad kan reklamationer göras. Allt som ni själva gör att få konsekvenser som kanske inte är så bra för er. Utan försök att få till en förlikning med säljaren och att det är den som ska åtgärda felen som ni sett i efterhand. Anlita inte egna hantverkare som fixar till felen utan låt säljaren lösa detta.

]]> Låna pengar till oförutsedda utgifter http://privatekonomi-guiden.se/lana-pengar-till-oforutsedda-utgifter/ Tue, 12 Mar 2019 08:53:29 +0000 http://privatekonomi-guiden.se/?p=193

Ibland blir det inte riktigt som man vill. Det kan vara så att något avgörande går sönder och man bli tvungen att låna till oförutsedda utgifter. Det kan vara saker som uppstår då en bil går sönder eller en tvättmaskin lägger av. Saker som man inte räknat med ska gå sönder och månadens lön är snart slut och det är en bit kvar till nästa utbetalning.

Visst är det så att man ska försöka spara så att det finns en buffert för dessa utgifter. Men det är inte alla som lyckas med detta. Då kan ett lån hjälpa till med att hjälpa dig i den akuta situation som uppstått. Räkna på detta hos Fairlån som jämför olika lån från olika långivare. Tänk dock på att allt som lånas ska betalas tillbaka på ett eller annat sätt. Vill du snabbt skaffa ett lån för akuta saker som hänt i livet kan detta vara en praktisk lösning.

Om du lyckas med att betala av lånet inom den tid som var beräknat så kan du fortsätta med att sätta in den summa som du betalat varje månad för lånet in på ett sparkonto. Detta kan användas till oförutsedda utgifter som du kan få i framtiden. Om inget händer och du har byggt upp en bra buffert så kanske du kan unna dig en semesterresa med hjälp från det kontot. Det är gott att kunna ha en summa pengar som ligger och väntar på att få användas.

]]> Olika sätt att tjäna pengar inom fastighet http://privatekonomi-guiden.se/olika-satt-att-tjana-pengar-inom-fastighet/ Fri, 01 Mar 2019 14:06:24 +0000 http://privatekonomi-guiden.se/?p=187

Att ha någonstans att bo kommer alltid vara viktigt, det är en marknad som kan gå upp och ned men är nödvändig. Det betyder att det är tillräckligt stabil för att du ska kunna satsa och förhoppningsvis tjäna pengar här. Och du kan tjäna pengar på olika sätt.

Äga fastigheter

Du kan starta ett eget företag och köpa en fastighet som du hyr ut till privatpersoner eller företag. Hyresrätt är ett sätt att få en bra vinst varje år efter driftkostnader och kostnader för lånet. Du behöver lägga in handpenningen själv och den ska gärna vara högre än minimum för privatpersoner. Räkna med att lägga in 30 % av dina egna pengar och låna till resten.

Hyra ut rum i hemmet

Om du har ett ledigt rum eller kan hyra ut attefallshuset på tomten, får du tjäna 40 000 kronor skattefritt i hyra varje år. Lättast är att ta en kallhyra för en attefallare där hyresgästen betalar för el och vattenförbrukning. Det är svårare att avgöra el och vatten i huset så där kan du istället höja hyran och räkna in all kostnader.

Renovera och sälja

Om du har kunskaperna och orken kan du köpa renoveringsobjekt i bra lägen och renovera för försäljning. Som privatperson får du göra avdrag på grundförbättringar, underhåll och reparationer inom vissa tidsramar. Du kan alltså få tillbaka en del av utläggen på skatten samtidigt som du tjänar pengar på försäljningen!

]]> Utnyttja RUT på bästa sätt http://privatekonomi-guiden.se/utnyttja-rut-pa-basta-satt/ Fri, 21 Dec 2018 10:50:32 +0000 http://privatekonomi-guiden.se/?p=169

Det gäller att utnyttja RUT på bästa sätt och det finns många olika arbeten som man kan få göra avdrag i form av RUT. Städning är nog det vanligaste som man använder detta skatteavdrag för. För många familjer så är tiden en stor anledning till att man använder sig av skatteavdrag som RUT. Vi försöker förklara på ett enkelt sätt hur detta fungerar i denna artikel.

Genom att Assista som städföretag gör att du inte bara får ditt hem städat utan du får även tid över för annat. Du betalar 50% av den arbetskostnad som uppstår vid varje städtillfälle. Är du under 65 år så får du RUT upp till 25 000 kronor. Är du över 65 år så är summa 50 000 kronor som gäller. De arbeten förutom städning som räknas in som RUT-arbete är det som innebär hushållsarbete som exempelvis gräsklippning, snöskottning med mera.

Det är företaget som utför arbetet som sköter om RUT-avdraget. Så som privatperson så behöver du inte göra mer än kontrollera att avdraget är gjort på den faktura du får. Du får också meddelande från Skatteverket hur mycket skatteavdrag som gjorts och du kan även se i din deklaration om hur mycket som avdraget har varit under året som gått. Det finns stora fördelar att nyttja detta skatteavdrag. Fundera på om detta kan vara något för er familj att använda sig av för att få mer tid över till annat.

]]> Skilj på företaget och den privata ekonomin http://privatekonomi-guiden.se/skilj-pa-foretaget-och-den-privata-ekonomin/ Mon, 03 Dec 2018 09:32:58 +0000 http://privatekonomi-guiden.se/?p=178

Det är viktigt att som företagare skilja på privatekonomin och företagets ekonomi. Även om det är en enskild firma som man bedriver så måste man se till att sköta detta enligt lagar och regler. När du startar ditt företag så se till att skapa rutiner och den bokföring som passar dig och din enskilda firma bäst.

Bokför enligt de regler som är uppsatta

Alla ekonomiska händelser som sker inom företaget ska bokföras enligt de regler som är uppsatta. Det finns fantastiska bokföringsprogram som man kan använda sig av. Har du en nettoomsättning som är under 3 miljoner så kan du i enskild firma göra ett förenklat årsbokslut. Du kan med fördel anlita ett bolag för redovisning i Borlänge då det idag inte spelar så stor roll var din redovisningskonsult eller revisor idag sitter. Tack vare Internet så kan bokslut och annat skickas via en speciell fil mellan varandra.

Tumma aldrig på reglerna

Tumma aldrig på reglerna utan håll din privata ekonomi och företagets skilda åt. Rent juridiskt så är det ingen skillnad mellan företagets ekonomi och den privata ekonomin när man driver en enskild firma. Det överskott som verksamheten företaget blir beskattningsbar inkomst för näringsidkaren. Om du undrar över något så kontakta din bank eller rådgivare på ditt Skattekontor. Om du anlitar en redovisningsbyrå så kan du få svar på dina frågor även där.

]]> Spara pengar – renovera smart http://privatekonomi-guiden.se/spara-pengar-renovera-smart/ Thu, 18 Oct 2018 09:56:43 +0000 http://privatekonomi-guiden.se/?p=163

Allt i livet handlar inte bara om att lägga pengar på hög, det finns alltid utgifter som måste ut och en del poster kan kosta mycket pengar såsom underhåll på huset. Att vara villaägare innebär att du har gjort en bra investering men den behöver skötas för att investeringen ska hålla sitt värde. Hur kan du renovera ditt hus och fortfarande spara pengar?

Gör det själv

Det blir helt klart billigare om du väljer bort snickare och gör jobbet själv istället. Du kan komma långt genom att fråga på forum och titta på videos online. Det tar så klart längre tid för dig, speciellt om du aldrig har gjort det tidigare, men om det tar dig 30 timmar på fritiden så är det 15 000 kronor du inte behöver betala en snickare och istället kan investera i aktier eller lägga i en sparbudget för resterande renovering. Det som gäller att du både har kunskapen och den tid det tar att renovera. Som du säkert redan vet så brukar det ta mycket längre tid än man beräknat. Gör upp en plan hur du ska renovera och i vilken ordning du gör saker och ting.

Restaurera inte köpa nytt

Gamla fönster har betydligt längre livslängd än du tror. Har du fördelen att bo i ett hus med fönster från sekelskiftet kan du med gott samvete renovera dem istället för att köpa nya. Du sparar väldigt lite pengar på ett fönsterbyte. Man säger att 30 % av uppvärmningen läker ut och av dem är fönstren 10%. Fönstertillverkare yrkar på att ett fönsterbyte kan ta bort 30 % av uppvärmningskostnaderna, men det är i så fall 30% av de 10% som fönstren står för. Fokusera hellre på att skaffa nya beslag som håller bättre och ser till att fönstret ligger tryckt mot karmen. Du kan sänka uppvärmningskostnaderna genom att byta beslag och tätningslister. Du kan hitta många typer av beslag hos BB Gruppen om du är sugen på att testa fönsterrenovering.

Spara inte låna

Den viktigaste delen är att inte dra på sig mer lån än nödvändigt. Självklart ska du låna pengar om du har ett hål i taket som behöver fixas nu. Men om du är sugen att uppgradera köket eller bygga ett nytt badrum kanske du har tålamodet att spara till renoveringen istället för att låna. Att låna pengar i hussammanhang behöver inte vara dåligt, du har chansen att höja värdet på huset och därmed slippa topplån och höga räntor. Även om det är smart att spara pengar så kanske stora renoveringar kräver ett lån. Se till att försöka amortera bort så mycket som du har råd till. Tänk dock att spara till oförutsedda utgifter som oftast kommer när man äger ett hus eller lägenhet.

]]> Den privata ekonomin http://privatekonomi-guiden.se/den-privata-ekonomin/ Sat, 19 May 2018 11:51:15 +0000 http://privatekonomi-guiden.se/?p=157

Alla är vi i behov av pengar, spelar ingen roll var vi bor eller vilka vi är så är den privat ekonomin viktig. Vissa är i behov av mer pengar än andra och det kan för en del vara svårt att ”rätta mun efter matsäcken” som ordspråket säger. Det vill säga att man gör av med mer pengar än vad man egentligen har råd med.

Det är viktigt att sätta en budget för sin privata ekonomi och titta över vad man inte har råd med och vad man kan kosta på sig. Har man en fast inkomst så vet man oftast varje månad vad som kommer in på kontot. Man vet också sina utgifter, hyra, bil, mat och andra löpande utgifter.

Det är inte svårt att räkna ihop hur det ser ut så man får kolla på inkomster och utgifter. Vill man göra något extra som att renovera exempelvis så får man planera in detta i god tid så man kan hinna att spara ihop en slant till renoveringen.

Det är även viktigt att man har en buffert för oförutsedda utgifter. Bor man i hus så kan en värmepanna gå sönder eller att bilen krånglar. Då är det skönt att veta att det finns undanstoppat kapital man kan ta av så inte månadsekonomin blir rubbad.

]]>